Welke verzekeringen zijn verplicht?

Je kunt je eigenlijk voor bijna alles wel verzekeren, maar welke verzekeringen zijn nou echt verplicht?  Welke verzekeringen verplicht zijn hangt deels af van je situatie. Het is echter voor iedereen die in Nederland woont verplicht om een basis zorgverzekering te hebben.  Dit staat in de Zorgverzekeringswet, met je zorgverzekering worden medische kosten gedekt.  

Ben je in het bezit van een auto, brommer of een ander motorvoertuig dan is het ook verplicht om een WA verzekering af te sluiten.  Dit is de basisverzekering voor een motorvoertuig. Iedereen is WA verplicht zodat altijd de schade gedekt wordt die je als weggebruiker eventueel aan derden maakt.

Als laatst is er nog de opstalverzekering, dit is een verzekering die uitsluitend verplicht is voor mensen die een koophuis met hypotheek hebben. De opstalverzekering zorgt ervoor dat de woning verzekerd is tegen schade zoals brand, inbraak of weerschade. Deze verzekering is verplicht bij deze groep mensen omdat de hypotheek nog gewoon doorloopt als er iets met het huis gebeurd. Op de website van de Rijksoverheid kun je ook alles vinden over verplichte verzekeringen. De website van de Rijksoverheid is; rijksoverheid.nl. Daar staan ook uitzonderingen, zo hoeven mensen met gemoedsbezwaren tegen een zorgverzekering en militaire in actieve dienst bijvoorbeeld geen zorgverzekering te hebben.

Welke verzekeringen die niet verplicht zijn, zijn toch aan te raden?

Naast deze 3 verplichte verzekeringen zijn er nog een heleboel andere zaken waar je je voor kunt verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering, een uitvaartverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering of een reisverzekering. Welke extra verzekeringen aan te raden zijn hangt ook af van je situatie. Als je een huis vol dure spullen hebt en vaak wat nieuws koopt dan is het handig om een inboedelverzekering te nemen. Ben je een echte reiziger en ga je zeker een paar keer per jaar naar het buitenland? Dan is een doorlopende reisverzekering sterk aan te raden.

Je verplichte verzekering uitbreiden

Je kunt natuurlijk ook uitbreiden in de verplichte verzekeringen. Als je vaak iets aan je gebit moet laten doen is het bijvoorbeeld verstandig om in je zorgverzekering een extra tandarts pakket te hebben.

En als je een gloednieuwe auto hebt, wil je deze misschien ook wel verzekeren tegen diefstal. Kijk vooral goed naar je eigen situatie en naar wat je echt nodig hebt. Omdat het soms ook handiger is om zelf ergens wat geld voor opzij te zetten in plaats van hier een hele verzekering voor af te sluiten. Stel jezelf bij deze keuze vooral de vraag; hoe vaak denk ik dit te gaan gebruiken? Zo zie je makkelijk wat je eigenlijk niet hoeft te verzekeren en wat je beter wel kunt verzekeren.