Reisverzekering Portugal

Portugal is een populaire vakantiebestemming voor mensen die willen genieten van een welverdiende zomervakantie, gewoon even een weekendje er tussenuit willen om een leuke stad te bezoeken, of langer van de zon willen (en kunnen) genieten aan een van de warmste stranden van Europa.

Lissabon, Porto, Algarve, Alentejo

De populairste bestemmingen binnen Portugal zijn de grootste steden Lissabon en Porto, en natuurlijk de zonnige Algarve (met temperaturen rond 15 graden in de winter). Lissabon is een schitterende metropool gelegen aan de monding van de Tejo (Taag), gebouwd op zeven heuvels, met een fascinerend stadscentrum, uitzonderlijk mooie parken waar het goed toeven is, een aantal musea die zeer de moeite waard zijn. Voor voetballiefhebbers is er het stadion van Benfica – de Portugezen zijn helemaal gek van voetbal. Natuurlijk mag tijdens een bezoek aan Portugal een fado-concert niet ontbreken. En op een half uur van Lissabon bevindt zich Sintra, het “Versailles van Portugal”. Kortom: genoeg te doen.
Porto heeft de reputatie een rustigere stad te zijn met vriendelijke mensen. Het oude centrum is levendig en de spectaculaire metalen brug is een van de symbolen geworden van Portugal.
In de Algarve vindt u vooral veel massatoerisme, maar het is nog steeds mogelijk om dit te ontwijken en in de ongerepte natuur te genieten. Het stadje Lagos is de moeite van een bezoek waard. De Alentejo is de regio tussen de Algarve en Lissabon. Het kan er droog en heet zijn in de zomer (landklimaat). Het is vooral bekend om de uitstekende wijnen.
Wanneer u bijvoorbeeld in Lissabon een auto huurt is een tussenstop met overnachting in de Alentejo daarom zeker aan te raden.

DSCF0172

 

Hoe kom je het beste naar Portugal?

Natuurlijk is vliegen de eenvoudigste en zekerste optie. Transavia, Ryanair, Easyjet zijn opties vanuit Eindhoven of Schiphol (maar houd via skyscanner.net ook de vluchten vanuit België of Duitsland in de gaten). Wanneer u liever niet vliegt uit klimaatoverwegingen kan ook de bus nemen. Vanuit Luxemburg en Parijs vertrekt een directe(!) bus naar Lissabon. Deze is te vinden op de website van flibco.
Via blablacar.com vind je soms een leuke meerijdgelegenheid over de lange afstand (en met een paar tussenstops, bijvoorbeeld in Parijs, Bordeaux of de culinaire Baskische stad Vitoria/Gastéiz is dat een leuke ervaring).

Waar moet je voor je reisverzekering op letten?

Ieder land heeft zijn eigen bezienswaardigheden, zijn eigen schitterende natuur, zijn eigen karakter – en zijn eigen risico’s. Voor Portugal is het belangrijk dat u zich het gevaar van bosbranden realiseert. Een ongeluk zit in een klein hoekje en wanneer de schuldvraag niet helemaal duidelijk is kun je niet blind vertrouwen op de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (Haftpflicht). Een ander relevant aspect in Portugal is wintersport. In de Serra de Estrela, met de hoogste berg van continentaal Portugal van bijna 2000 meter, kun je uitstekend skiën. Wanneer u dus op wintersport gaat en geen zin heeft om zelf uw gipsvlucht te betalen, check dan even of uw reisverzekering dit wel volledig dekt.
Wanneer u een kortlopende reisverzekering heeft, kijkt u dan goed naar de voorwaarden zodat u precies weet wat er gedekt wordt. Het kan natuurlijk voorkomen dat u uw reis moet annuleren. Denkt u dan ook aan een annuleringsverzekering.

Is er een speciale reisverzekering voor expats?

Wanneer je als expat in Portugal woont, gelden er bepaalde andere regels. Je kunt ervoor kiezen om je in Portugal in te schrijven bij de gemeente waar je woont. Omdat dit de situatie vaak moeilijker maakt, laten veel Nederlanders dit achterwege. Zij behouden gewoon met hun Nederlandse inschrijfadres (=fiscale adres!). Voor de autoriteiten wonen ze in Nederland. Dat betekent dat ze ook hun reisverzekering – in dit geval is het handig een doorlopende reisverzekering af te sluiten – in Nederland kunnen afsluiten. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten in vergelijking met verzekeringen voor mensen die niet meer staan ingeschreven (een organisatie als worldnomads biedt deze aan.
Wanneer u zich wél in Portugal wilt inschrijven, omdat u zich al half Portugees voelt, of gewoon omdat het officieel moet wanneer u langer dan zes maanden per jaar in Portugal verblijft, moet u ook een Portugese reisverzekering afsluiten. Gelukkig zijn er enkele te vinden die u helemaal in het Engels kunt afsluiten, zoals bijvoorbeeld: